ŚRODOWISKO - patrzymy w przyszłość

polityka

nasze kroki ku odpowiedzialnej i ekologicznej gastronomii

Wierzymy, że zrównoważony rozwój to klucz do przyszłości. Dlatego nasza restauracja podejmuje szereg działań mających na celu zminimalizowanie naszego śladu węglowego i wspieranie lokalnych producentów. Każdy aspekt naszej działalności, od selekcji produktów po zarządzanie energią, jest zgodny z naszą misją dbania o planetę i wspólnotę.

woda

Wdrożyliśmy program oszczędzania wody poprzez montaż perlatorów.
Świadomie nie używamy wody butelkowanej i plastikowych opakowań.
Mydło którego używamy jest bardzo gęste, dobrze się pieni i łatwo spłukuje bez potrzeby zużywania mnóstwa wody.

energia

Energia którą zużywamy pochodzi z źródeł odnawialnych co jest poparte certyfikatem „Zielona Energia od Axpo”.
Nie zużywamy energii na chłodzenie wody, poprzez montaż specjalistycznych filtrów.
Oszczędzamy energię poprzez inteligentne zarządzanie oświetleniem.
Zmywamy naczynia w urządzeniach z odzyskiem ciepła i pary wodnej.
Nasza wentylacja i klimatyzacja pracuje w systemie rekuperacji z pompą ciepła.

działania lokalne, społeczne i sąsiedzkie

Wprowadziliśmy kompleksowy program zarządzania odpadami Zero Waste-Less Waste i aktywnie współpracujemy z naszymi dostawcami, zachęcając ich do dołączania do naszych działań proekologicznych. Cieszymy się, że wśród naszych partnerów są firmy, które dzielą nasze wartości:
 

Frische Paradies      Lalou Wines       Enoterra       Krzesak      Vininova      Terroiryści

 

 

Karta menu głównie opiera się na warzywach. Oferujemy pełną degustacje wegetariańską a także pairing bezalkoholowy.
Karta win opiera się producentach pracujących w modelu organicznym i biodynamicznym.
Oficjalnie rozpoczęliśmy procedurę uzyskania certyfikatu Green Key jako cel na 2025 rok.
Przygotowaliśmy Politykę Zrównoważonego Rozwoju (SDP) i wyznaczamy sobie cele krótko i długo terminowe w ramach realizowania tego planu dla restauracji hub.praga.
Propagujemy produkty polskie i lokalne a także dzięki praktykom zero waste oferujemy wyroby własne From The Heart od Poland.
Ściśle pracujemy z lokalnymi i zrównoważonymi gospodarstwami skracając drogę dostaw i zużycie CO2. Jednym z naszych głównych partnerów i dostawców jest Warszawskie gospodarstwo Majlertów.
Pracujemy z produktami certyfikowanymi, ekologicznymi i wytwarzanymi w sposób zrównoważony, tradycyjny i rzemieślniczy. Codziennie swoją pracą staramy się zwiększać ich ilość w naszym menu.
Odpowiedzialnie planujemy produkcje żywności aby maksymalnie zmniejszyć resztki. Wdrożyliśmy system przedpłaconych dań aby zachęcać gości do pracy razem z nami.
Nasz porcelana jest ręcznie wytwarzana i poddawana naprawom przed zamówieniem nowej.
Zachęcamy do pięknego i zdrowego spaceru nową warszawską kładką gdzie można do nas przyjść z starówki w około 20 minut.
Restauracja hub praga i firma hub praga sp. z o.o. posiada wpis do rejestru podmiotów BDO, numer 000581355 (Bazy danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami Ministerstwa Klimatu).

plastik

Nie używamy oraz nie kupujemy żadnych napoi, wody etc. pakowanych w plastikach.
Przy produkcji żywności zredukowaliśmy zużycie folii spożywczej i plastiku poprzez używanie folii biodegradowalnej ECOR (norma EN 13432) oraz opakowań które wytwarzane są z materiału pochodzącego w 30% z recyklingu.

patrzymy w przyszłość

Zrównoważony rozwój jest fundamentem naszej filozofii i nieustannie dążymy do tego, aby restauracja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko, jednocześnie oferując gościom wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Każdy, nawet najmniejszy krok ma znaczenie, a nasze działania stanowią część szerszej inicjatywy, która przyczynia się do pozytywnej zmiany dla naszej planety i społeczności.