from the heart of poland

 

From the heart of Poland to projekt hub.praga skupiony na najlepszych polskich i regionalnych produktach. Jest efektem starannych poszukiwań wyjątkowych składników, jakości oraz bliskiej współpracy z producentami i pasjonatami. Całość łączy szacunek do natury i kulinarnych tradycji z serca Polski.

sól z polską truflą z ponidzia

sól z polską truflą z pondzia

Trufle zbiera dla nas Filip na Ponidziu w województwie świętokrzyskim. Filip jest pasjonatem tych wyjątkowych grzybów. Zajmuje się poszukiwaniem i uprawą trufli letniej, jesiennej oraz czarnozarodnikowej na terenie Ponidzia oraz całej Polski. (www.truflazdoliny.pl, Facebook: Trufla Ponidzka)

Skład: trufla letnia Ponidzka 20%, sól morska w płatkach Maldon, sól morska wędzona, sól kamienna z Wieliczki (10%)

Zamkniętą sól przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Jak już ją otworzysz to schowaj do lodówki na maksymalnie 3 miesiące. Używaj jako przyprawę, do domowych makaronów lub risotto.

olej z mazurskich borowików

olej z mazurskich borowików

Szlachetne kapelusze borowików zbierane są przez naszą sąsiadkę - panią Jolę oraz jej rodziców - na terenach leśnych, głównie Mazur. Nasza współpraca jest efektem wzajemnych działań sąsiedzkich i pasji do wspaniałych polskich składników.

Skład: olej słonecznikowy tłoczony na zimno, szalotka, czosnek, tymianek, liść laurowy, pieprz, suszone kapelusze borowików.

Zamknięty olej przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu schowaj do lodówki na maksymalnie 3 miesiące. Używaj do skropienia wszelkich dań z grzybami, zup, domowego makaronu lub risotto, a także do klasycznego tatara. 

Zarówno sól z polską truflą, jak i olej z mazurskich borowików można kupić w restauracji.